Naslovnica NOVOSTI/BLOG brand vs image

brand vs image

Srijeda, 18 Srpanj 2012 16:00 Ovdje ostavite svoj komentar
Ocijeni
(0 votes)
brand vs image brand vs image

[nije mi namjera objašnjavati vam razliku između imidža i brenda, no baš ću to učiniti]

Nedavno pri sastanku s jednim klijentom upravo se o temi ovog bloga vodila manja rasprava vezana na termine puštanja određenih informacija u eter. Kako smo razliku brenda i imidža već pri početku suradnje „riješili“ doticali smo se posljedičnih veza koje brend iznjedruje i uglavljuje u sliku koju posjetitelj baštini i odnosi, dakle imidž. Pomalo bezobrazno uz ostale natuknice koje sam unosio u crnu knjigu (tako tepamo rokovniku u Art'su) skicirao sam taj suodnos brenda i imidža. I to je zapelo klijentu za oko, zamolio me je da mu pokažem to što crtam. Da ne bih ispao bezobrazan ignorant zamolio sam ga da mi opiše što vidi tj. da postavi nacrtane figure u suodnos. Pomalo blijedo me pogledavši uze moju crnu knjigu te već sljedećeg trenutka kutreći ispod oka (u smislu kakvu mu opet zagonetku spremam) odgovori: „Veseli čovjek i tužna sjena.“. „Nema tu suodnosa, samo je jedna figura!“. Tada na prvu figuru napišem „brand“, a na drugu „image“ i pokažem mu uz pitanje: „A sad?“

Moje pitanje kao i odgovor: „O da, sad kužim!“ je zapravo više iznenadilo mene no njega - shvaćanjem da mi klijent pojma nema o stvarima koje smo tesali prije par mjeseci.

Preskočit' ću dio razgovora kojim smo utvrdili i prošli sprijeda i straga ovu temu i dodati samo, da sve naše prvotne priče (u ovom slučaju tlapnje) o razlici brenda i imidža te o: „gdje imidž koristi postojeće na impresijama zasnovane elemente identiteta“ su se pokazale uzaludnima i to iz dva razloga. Prvi, jer nismo provjerili zajedničko razumijevanje (u mjeri njegove interpretacije navedenog) te kao drugi, jer nismo klijentu ponudili paletu asocijativnih priča i simbola kojim bi točno naciljali u centar njegovog obrazovnog ili perceptivnog profila.

Stoga draga djeco, prijatelji, klijenti, namjernici, stalkeri, konkurenti, poznanici, sljedbenici i nenamjernici: crtajte i/ili objašnjavajte, ponudite paralele i asocijativne nizove svojim klijentima jer to što su platili uslugu, a ne i savjetovanje, ne znači da istu ne trebaju razumjeti ili naučiti od čega se sastoji u cijelosti. Odista se isplati, klijent će vas razumjeti kao i temu te time znati i oboje cijeniti.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.